top of page

BLOG

lg.-text-entering-comment-loader.gif

Juli & augustus - Ouders op bezoek


Hey allemaal! Het is alweer bijna twee maanden geleden sinds de laatste update. Hoog tijd voor een nieuwe update dus! Sit back and relax, and enjoy reading ;)

Afgelopen weken zijn mijn ouders hier op bezoek geweest! De weken voordat zij er waren heb ik gewoon gewerkt. In het weekend zijn we met vrienden wezen varen en waterskiën. Het was (en is nog steeds) volop zomer hier. Het is gemiddeld iets minder warm dan voorgaande jaren. In juni hadden we een ongewoon warme maand, maar in de maanden juli en augustus viel het reuze mee. Het was hier normaal gesproken tussen de 23 en 30 graden. Een enkele dag een keer in de 30 en tegen de 40. Normaal zijn de zomers hier meer tussen de 30 en de 40 graden. Een grote meevaller dus :)

In het weekend van 14 juli was er een grote vrachtwagenoptocht. Het doel was om geld op te halen voor een kankerfonds. Het was enorm gaaf. Honderden Peterbilts en Macks bij elkaar. Hier een paar foto’s.

Week 1

Op dinsdagavond, 31 juli zijn mijn pa, ma, Thamara (zusje) en Jos (vriend) hier aangekomen. Het was voor moeder en Thamara de eerste keer vliegen. Super spannend, maar ze vonden het enorm gaaf. En voor het eerst vliegen en dan zo’n lange vlucht valt niet mee! Ze hebben er 15 uur over gedaan.

De eerste week hebben we rustig aan gedaan. We zijn een ochtend op bezoek geweest bij mijn werk. En in de middag zijn we vaak op stap geweest naar bezienswaardigheden hier in de buurt.

Op woensdagavond waren we met z’n allen uitgenodigd om bij Phil te eten. De hele van Surksum familie en Greg z’n familie was ook uitgenodigd. Zo konden mijn ouders gelijk iedereen ontmoeten. Het was een enorme groep, en er was heerlijk eten. Het was super gezellig.

Op donderdag hebben we samen met vrienden hier in de buurt een rondleiding gekregen in twee ziekenhuizen in Sioux Falls. Een hele gave ervaring omdat mijn moeder ook in de verpleging werkt in Nederland. Zij wilde altijd al eens een ziekenhuis in de VS bekijken. Het was enorm gaaf! We zijn allereerst naar het Sanford Hospital geweest. Daar kregen we een rondleiding van een van de helikopterpiloten over alle afdelingen, en we werden zelfs mee naar het helikopterplatform genomen. Na de rondleiding in Sanford zijn we naar het Avera Hospital gegaan. Daar hebben we een rondleiding gekregen in het onderzoekscentrum voor kankerpatiënten. Hier worden mensen bestraald en onderzocht. Enorm indrukwekkend om al die technologie en technieken te zien!

Op vrijdagavond zijn we naar Catfish Bay geweest. Dit is een show in Sioux Falls met allemaal acrobatische watersporters die allerlei stunts doen. Het was heel gaaf om te zien. Ze deden saltos en de meest onmogelijke stunts op ski’s. Sommige konden zelfs skiën op hun blote voeten. Heel gaaf om te zien!

Op zaterdagavond en zondagmiddag zijn we bij de opa’s en oma’s op bezoek geweest. Zo hebben mijn ouders ook heel de familie kunnen ontmoeten.

Week 2

Maandagochtend zijn we heel vroeg vertrokken naar de stad Omaha in de staat Nebreska. Van daaruit zijn we naar de stad Denver in de staat Colorado gevlogen. Hier zijn we in de tweede week op vakantie geweest. We verbleven in het stadje Dillon. Een stadje in een dal tussen de Rocky Mountains. Het was een enorm gave omgeving. We zitten in een huis op de rand van een berg. We keken over een vallei uit. Ook hadden we een grote jacuzzi in de achtertuin. In de avond was het behoorlijk afgekoeld buiten. En er is niets lekkerder dan ‘s avonds in de jacuzzi chillen met een koud windje eroverheen.

Op dinsdag zijn we naar het dorpje George Town gereden. Dat staat bekend om de oude mijnen en de stoomlocomotief uit 1880. Echt zo’n typisch oud westerndorpje. Het was zo enorm gaaf! We hebben een treinrit van twee uur gemaakt. Onderweg zijn we gestopt en kregen we een rondleiding door een oude mijn die tot 1895 actief was. Het klonk allemaal wel zo gaaf, die cowboys en indianen, maar nu ik dit gezien heb ben ik er wel achter gekomen dat het echt niet altijd rozengeur en maneschijn was. Het was serieus hard werken voor heel weinig geld, en mensen in die tijd werden helemaal niet oud.

Op woensdag hebben we zo’n twee uur gereden naar een mooie vallei ten westen van westen van Denver. Daar hebben we twee uur paardgereden door de bergen en over de prairy. Ik voelde me net John Wayne! Het was zo enorm gaaf. Door beekjes, beren en arenden om je heen. Op een paard, met een echte cowboy naast je. Het was geweldig om mee te maken!

Op donderdag zijn we naar het noorden gereden. Daar hebben we geraft op de Colorado River. Het was een hele ervaring. Opgesplitst in twee bootjes zijn met de stroming mee gedreven. Tussen de grote rotswanden en manoeuvrerend tussen de stenen in de rivier kwamen we halverwege bij een grote rotswand aan waar we vanaf konden springen. Het was een 30 voet hoge rotswand, zo’n 10 meter! Het was wel heel gaaf. Helaas had ik geen waterdichte camera bij me. Dus we hebben geen foto’s van de beleving. Maar geloof me, het was gaaf! ;)

Op vrijdag zijn we naar het dorpje Brecken Ridge geweest. Dit is een beroemd westernstadje dat bekend staat om haar skiresorts voor in de winter. Het is een stadje in stijl, met een grote winkelstraat vol souvenirwinkeltjes, saloons en snoepwinkels. In het dorpje zagen we heel duidelijk een kolibrievogel (die zag je overigens heel veel in Colorado). Ik had er nog nooit een gezien. Super gaaf om het van dichtbij te zien! Hieronder een filmpje ervan.

Op zaterdag zijn we weer naar Iowa teruggevlogen. We kwamen in de middag aan. Na een heerlijke maaltijd bij Texas Road House (een heel bekende cowboy-saloon-achtig restaurantketen) kwamen we vermoeid thuis aan. Het was een geweldige week!

Week 3

Na het weekend zijn we maandagochtend vroeg vertrokken richting de Black Hills, onze vakantiebestemming voor deze week. Onderweg hebben we een tussenstop gemaakt bij Dave en Natalie Koedam, in het dorpje Corsica, SD. Via deze mensen heb ik 3 jaar geleden mijn eerste stage kunnen lopen bij Kooima Company. We zijn met hen op bezoek geweest bij een Amish familie. Dit was al lange tijd een grote wens van mijn ouders en zusje, om daar eens een kijkje te nemen. Het was een geweldige ervaring. Deze mensen gebruiken geen elektriciteit, en gebruiken alleen maar een horse and buggy om zich te vervoeren. Zo bijzonder om te zien hoe die mensen zo primitief leven in 2018. Helaas waren alle jongens in het land aan het werken, en we hebben dus alleen de dames kunnen zien. Ze droegen allemaal een lange jurk en een haarkapje. Ook liepen ze allemaal op blote voeten. Hieronder een poging om een beeld te geven van hoe het eruit zag.

Nadat we bij Dave en Natalie gegeten, hebben we de reis naar de Black Hills weer voortgezet. In totaal is het 6 uur rijden van waar ik woon. Na 3 uur rijden kwamen we met zonsondergaan bij de Badlands aan. Dit is een soort mini-Grand Canyon. Het heet Badlands omdat het zeer droog en onvruchtbaar land is. In update van 2015 leg ik de geschiedenis van de Badlands en Black Hills uit, voor de geïnteresseerden.

Na de Badlands zijn we naar ons huisje gereden. Toen we daar aankwamen bleek dat we een groot huis volledig voor onszelf hadden. We hadden zelfs 3 slaapkamers over. Super ideaal, dat AirBnB :p

Op dinsdagochtend zijn we naar het stadje Keystone gereden. Daar heb je Mount Rushmore, de vier presidentsgezichten die uit de bergen uitgehouwen zijn.

Vervolgens zijn we via Iron Mountain Road – bekend om zijn varkensstaartbochten – doorgereden naar Custer State Park. Custer State Park is een gebied, nog groter dan de Veluwe waar allerlei wild rondloopt. Het park staat met name bekend om de wilde buffalo die daar rondlopen. Maar er lopen ook coyotes, antilopes, wilde paarden en nog veel meer. Een super gaaf gebied!

Na Custer zijn we via Needles Highway terug gereden naar het huisje. Needles Highway heet zo doordat er allerlei bergen recht omhoog steken, zoals naalden. Super indrukwekkend om te zien.

Op woensdag zijn we naar Devil’s Tower gereden, in de staat Wyoming. Na gegeten te hebben in het dorpje Hill City, reden we voor zo’n 2 uur lang over een onverharde weg. We kwamen al die tijd geen mensen en autos tegen. Er liep enorm veel wild, en dit was een goed voorbeeld van de wide open prairie. Geweldig mooi om te zien! Opeens kwamen we erachter dat de auto druk verloor op een van de banden. We hadden een lekke band…! En we waren nog helemaal niemand tegen gekomen. We stopten de auto, en alsof het zo had moeten zijn: er kwam een hele groep mensen op quads voorbij rijden. Zij hebben ons geholpen met het vervangen van het wiel. Nadat het reservewiel erop zat zijn we met die mensen mee gegaan naar hun huis om de banden op te pompen. Ze woonden echt in de middle of nowhere. Ze namen ons mee op hun quads naar het uiteinde van de ‘achtertuin’ (een achtertuin van zo’n 100 hectare!). Hun landsgrens was een rechte rotswand. Toen we daar stonden konden we over de hele vallei heen kijken. Normaal gesproken is een lekke band een enorm drama, maar dit liep uit in een hele unieke en leuke ervaring. Het was echt geweldig!

Na onverwacht nieuwe vrienden te hebben gemaakt, zijn we doorgereden naar Devil’s Tower. Heel gaaf om te zien!

Op de terugweg zijn we door Spearfish Canyon gereden. Een hele mooi weg met aan beide kanten een stijle rotswand. Na spearfish zijn we doorgereden naar het dorpje Deadwood. Het dorpje dat bekend staat om de dood van de beruchte outlaw Wild Bill Hickok, in het jaar 1876. Dit was een rover, die tijdens het pokeren door een andere outlaw werd doodgeschoten. Zijn dood was destijds zo’n grote overwinning, dat dit event nog steeds jaarlijks wordt gevierd. De saloon waarin hij is doodgeschoten heet No. 10 Saloon. Hier hebben wij ons avondeten gegeten. Na het eten was de dag alweer om.

Op donderdag zijn we weer begonnen aan de terugweg naar huis. Onderweg hebben we opnieuw een tussenstop gemaakt in de Badlands, om de hills nu te bekijken bij het klaar daglicht.

De rest van de overgebleven dagen hebben we rustig doorgebracht. Op vrijdagavond hebben we bij Greg en Kristi (Greg is mijn baas) gegeten. Na het eten hebben we kleiduiven geschoten in zijn achtertuin. Zelfs ma heeft geschoten! En nog raak ook. Het was een super avond.

Op zaterdagavond hadden Jason en Becky de familie van beide kanten uitgenodigd voor een barbecue op de camping. Daar hebben we met z’n allen heel de avond rond het kampvuur gezeten en spannende verhalen gedeeld.

Na het weekend ben ik in de ochtenden weer aan de slag gegaan bij Kooima. Mijn ouders, zusje en Jos zijn op disndagavond weer vertrokken naar Nederland. Het was weer helemaal wennen aan het normale allerdaagse leventje. Ineens was het stil thuis en moest ik weer werken :p Een hele omslag! Maar het waren drie geweldige weken!

Op donderdag hebben we een nieuwe dominee mogen installeren in de Kerk van Rock Valley. Dominee Witvoet. In middag was de installatie, en in de avond preekte hij zijn eerste preek. Het was een mooie en indrukwekkende dag. De kerk in Rock Valley is 6 jaar vacant geweest. En dat is heel wat voor een kerk met bijna 2000 leden!

Ondertussen dus weer volop aan de slag bij Kooima. De vakantie is over. In het weekend gaan we varen en genieten we nog van het staartje van de zomer. Over enkele weken kunnen we hier weer sneeuw verwachten denk ik. Normaal gesproken ligt hier eind november, begin december alweer een dik pak sneeuw. Ik moet er nog even niet aan denken hoor! Hopelijk houdt de zomer nog even aan! ;)

Dit was het weer voor deze keer. Het is een heel verhaal geworden. Maarja, het waren ook twee maanden vol nieuwe belevenissen! Ik hoop dat het ook goed gaat met jullie. Laat gerust eens een berichtje achter. Hieronder, of via whatsapp via 06 21 33 99 19. Bellen mag ook altijd! :) Voor nu, de hartelijke groetjes uit het Wilde Westen en tot de volgende update! Bye Byeee :)

Er zijn nog geen tags.
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Archief
bottom of page