BLOG

lg.-text-entering-comment-loader.gif

Week 9 - Black Hills


Heeeey allemaal! Het is weer tijd voor een update. Dit keer een grote update, want ik heb jullie veel te vertellen! Donderdagavond vroeg Casey of ik wilde zien hoe sojabonen gemaaid worden. Het leek me wel leuk om te zien, en dat was het ook! Ik ging mee op de combine en z’n vader heeft me helemaal uitgelegd hoe alles werkte. Die velden zijn zo geweldig groot. Ze doen er 2 volle dagen over om de velden te maaien. Er was een super mooie zonsondergang. Ik heb er een paar foto’s van kunnen maken.

Ik ben afgelopen weekend (vrijdag en zaterdag) naar de Black Hills geweest. Vrijdagochtend ben ik om 2u mijn bed uit gegaan. Toen naar Greg en daar om 3u vertrokken. Na zo’n 4 uur rijden over de vlakke, wijduitgestrekte prairie kwamen we aan bij de Badlands. Badlands betekent ‘slechte landen’. Toen de indianen in Amerika verdreven werden door de settlers en er een overheid kwam, hebben ze dit land aan de indianen gegeven. Het land is verschrikkelijk mooi, maar totaal waardeloos, er groeit niks. Ik heb er maïsvelden gezien die gewoon half leeg waren doordat het er eigenlijk gewoon niet kan groeien. Toen we aankwamen bij de Badlands kwam de zon op. Het was vreselijk gaaf om te zien. Het leek de Grand Canyon wel! De ‘bergen’ waren niet heel hoog, maximaal zo’n 400 meter. Het was heel bijzonder, want het is een landschap midden in de vlakte van de prairie. Het is er zo vlak dat je van horizon tot horizon kan kijken, overal om je heen. Na een tijdje kwam er een hele donkere lucht, en dat was ook heel gaaf om te zien, want de zon scheen nog op de bergen, en de lucht erachter leek wel zwart! Hier een paar foto’s.

Toen we door de Badlands reden keken we onze ogen uit. Er was zoveel wild! Allerlei prairiehondjes, antilopen, een Mountain Goat (berggeit) en een enorme roofvogel die heerlijk aan het genieten was van de ingewanden van een prairiehond…

Na de Badlands zijn we nog een uurtje doorgereden tot Rapid City. Dit is een stad, ongeveer net zo groot als Sioux Falls. En inderdaad zie je daar heel veel indianen. Allemaal zwarte staarten, kromme neuzen en van die leuke kindjes. De indianen lopen niet meer met tooien en lange veren. Het zijn gewoon moderne burgers, alleen dragen ze nog wel hun indiaanse cultuur bij zich. Eenmaal in Rapid City hebben we een kamer in een hotel gereserveerd.

Na het reserveren van een kamer zijn we allereerst doorgereden naar de ‘Devils Tower’. Dit is een heel aparte grote berg die boven alles uitsteekt. Het ligt net buiten de staat South Dakota, in de staat Wyoming. Het was een beetje mistig, maar dat was juist heel gaaf vond ik! Hier, dit was ‘m:

Na de Devils Tower zijn we over de prairie van Wyoming gereden. Dat was echt zoals je het voor je zou zien, ik miste alleen het paard en de wagens van de settlers, de cowboys en indianen nog ;) Het is een wijd uitgestrekt dal, met alleen maar gras, en aan de randen dan de heuvels. Het was echt lachen, want we gingen een onverharde weg op en we wisten niet waar het heen zou leiden. Onderweg zagen we enorm veel wild, herten en antilopen. Na ongeveer 20min gereden te hebben kwamen we uit bij een ranch, dat hele pad was dus een oprit naar een ranch! Het is echt bizar hoe uitgestrekt alles hier is. Het was heel erg gaaf, ik had hier écht het Amerika-gevoel ;) Hier een paar foto’s.

Op de weg terug zijn we naar de Spearfish Canyon gegaan. Dit was een hele kronkelige weg, met aan beide kanten steile rotswanden, een echte ‘canyon’ dus. Halverwege zijn we gestopt en hebben we een wandeling gemaakt. Het was echt vreselijk gaaf om te zien. Het verbaasde me hoe de natuur enorm kon veranderen als je maar 20min reed. In dit gedeelte van Amerika was de herfst al vroeg begonnen, en dat troffen we dus enorm want de bomen hadden allemaal de mooiste kleuren! Hier een paar foto’s van de Spearfish Canyon.

Op de terugweg werd het al snel donker. Na nog heel veel wild gezien te hebben zijn we richting het hotel gereden. Toen we aankwamen was het helemaal donker. Eenmaal daar zijn we wezen zwemmen in het zwembad van het hotel. Het was echt lachen, de drie kids namen me overal mee naar toe. Het was ongeveer net zo groot als het Tikibad. Allerlei glijbanen en wildwaterbanen. Ik voelde me echt even een paar jaar jonger ;) Nadat we een pizza gegeten hadden zijn we naar bed gegaan. Ik heb volgens mij nog nooit zo lekker geslapen. Van 2u in de nacht tot 23u in de avond, met nog eens een uur tijdsverschil was toch wel erg lang!

De volgende dag was het heel erg bewolkt. We hadden om 6u al onze wekker gezet om met zonsopgang bij Mount Rushmore te kunnen zijn. Maar toen het lichter werd buiten zagen we niet eens de zon, dus zijn we eerst nog even door Rapid City gereden. Daar kwamen we een vreeeselijk gave ranch tegen met allerlei oude Amerikaanse auto’s. Voor degenen die het nog niet wisten: ik ben helemaal weg van die oude Amerikaanse ‘slees’!

Toen het helemaal licht was zijn we naar Mount Rushmore gereden. Toen we daar aankwamen zag het er allemaal heel mooi uit… Ik heb nu niet over de gezichten maar over de omgeving in een straal van 10 meter om ons heen. Het was zo mistig dat we niet eens een klein beetje van de gezichten konden zien! En ja, we moesten gewoon entree betalen… Tot grote teleurstelling van iedereen moesten we dus weer vertrekken zonder de gezichten te hebben gezien.

Toen zijn we naar Caster State Park gereden. Dit is een prairielandschap waar allemaal buffels en ander wild loopt. Na lang zoeken zagen we ineens een hele grote kudde met buffels. Ik ging echt uit m’n dak, het was zo gaaf om te zien! We hebben ook allerlei ander wild gezien, herten antilopen en allerlei roofvogels.

Nadat we uit het Caster State Park waren hebben we zitten eten in een echt ‘saloon’-achtig restaurant. Er hing echt de sfeer van Amerika. Allerlei dieren aan de muur en bijvoorbeeld de barkruk was niet zoals wij die gewend waren, nee, het was natuurlijk een kruk met een paardenzadel! En in de ‘front pornch’ (de veranda) stond natuurlijk ook een wipstoel! Toen we aankwamen zat er een oud mannetje in de wipstoel met een cowboyhoed op zijn pijp te roken. Het was echt enorm leuk om te zien allemaal. Ook het eten was super lekker. Ik heb voor een Buffalo Burger gekozen.

Na het eten zijn we over Needle Highway teruggereden. Dit is een gebergte met allemaal rechtopstaande rotsen (needles). Helaas was het weer mistig en hebben we er weinig van kunnen zien. Maar het was alsnog heel er leuk, allemaal hele smalle tunnels onder heuvels door en smalle, kronkelige paadjes. En opnieuw weer veel wild.

Na de Needles Highway zijn we opnieuw naar Mount Rushmore gereden. Maar helaas, weer dezelfde tegenvaller: het was nóg mistiger dan in de ochtend. Toen zijn we maar snel richting huis gereden, want het was al tegen half 5 en we moesten natuurlijk nog 6 uur rijden.